FacebookYoutube
106 ОУ Григорий Цамблак
Основно училище в град София

История на училището

106 ОУ е наследник на старото начално училище „Стефан Караджа”, намиращо се на бул. „Ботевградско шосе” в гр.София. Училището става основно в далечната 1962 година, когато за първи път учениците влизат в новата сграда на улица „Григорий Цамблак”. Директорът на школото др. Димитров и учителската колегия започват да популяризират новото име – „Дичо Петров” и дори отиват в село Проглед - родното място на загиналия партизански командир.

 

Дълги години, както и сега, 106 основно училище има договор за шефство с Летищния център при Аерогара София. 
От 1995 г. досега 6 директори са управлявали учебното заведение, а в последните две години управлението е поверено на Ирена Милева-Цукева.

 

През времето на демократичните промени учителската колегия на 106 ОУ промени името и патрона на училището с това на един велик българин – Григорий Цамблак.

 

През всичките години на съществуването си учителските колективи, начело с техните директори, са развивали бурна дейност в няколко съществени насоки: качествено обучение, стойностно възпитание, социализация и интеграция на деца от различен етнос.

 

От години 106 ОУ се слави със своите добри и високо квалифицирани учители, в дух на добронамереност, съвестно и с достойнство те обучават своите възпитаници като знаещи, можещи и мотивирани млади хора. Преподавателите в нашето училище неуморно работят по различни проекти за подобряване на качеството на образование, на материалната база и създаване на условия за провеждане на  занимания в извънкласни форми на обучение.

 

Възпитаниците на училището се представят отлично на олимпиади, състезания и конкурсни изпити след 7-ми клас. Много от тях са продължили своето образование в елитни езикови и професионални гимназии, както и специализирани училища (ТУЕС, СМГ, НПМГ, Американски колеж и др.). През учебната 2007/08 година в училището се работи по няколко проекта: Детски финансови игри „Игрите на НеЗнайко”, детска полудневна група – 3-5 годишни деца, голф занимания, клубове по спорт, изобразително изкуство, изучаване на ромски фолклор и различни видове кръжоци към читалище „Неофит Бозвели” в кв. Левски.

 

В клуба на детските финансови игри „Игрите на НеЗнайко” възпитаниците на 106 ОУ чрез игра се обучават на основни финансови операции– учат се да планират бюджет, как да го управляват, какво е пазар и как се прави успешен бизнес. Безкрайно интересни, както за малки, така и за големи, заниманията протичат неусетно за учениците и техните преподаватели. В детската полудневна група – 3-5 годишни деца се работи по проект към Столична община за социализация и обучение на деца от различен етнически произход от най – ранна детска възраст.